Pielęgnacja i użytkowanie

  • Do codziennej pielęgnacji należy stosować delikatnie zwilżoną i miękką szmatkę starając się wytrzeć mebel do sucha.  Jeżeli chcą Państwo stosować specjalne preparaty chemiczne trzeba upewnić się, że są one przeznaczone do mebli z drewna litego o powłoce lakierowanej i nie zawierają pochodnych silikonu lub alkoholu. Pod żadnym pozorem nie można stosować rozpuszczalników ani także preparatów zawierające je.
  • W przypadku kontaktu mebla drewnianego z wodą należy niezwłocznie wytrzeć go do sucha, nie wolno w żaden sposób także go dosuszać.
  • Zmiana odcienia barwy mebla z drewna litego jest zjawiskiem naturalnym wywołanym działaniem promieniowania UV, dlatego zaleca się w szczególności w przypadku mebli bezbarwnych (drewno modrzew, sosna, brzoza, olcha), aby w początkowym okresie użytkowania blaty mebli pozostały nie zakryte, bądź często należy zmieniać położenie znajdujących się na nim przedmiotów.
  • Jako, że drewno jest surowcem naturalnym, pod wypływem zawartej wilgotności w powietrzu oraz temperatury rozszerza się i kurczy, jest to tzw. „praca drewna”. Optymalne warunki w pomieszczeniu to wilgotność w przedziale 50-65% i temperatura 200C ±5. Przy zbyt niskiej lub wysokiej wilgotności zachodzi ryzyko pęknięcia drewna. Zaleca się w szczególności w okresie zimowym, gdy wilgotność znacznie spada stosowania dodatkowego nawilżania w pomieszczeniu.
  • Zaleca się stosować podkładki pod kubki i naczynia, tak aby nie narażać powierzchni mebla   na bezpośredni kontakt z gorącymi i ostrymi przedmiotami mogącymi ją uszkodzić.
  • W celu zabezpieczenia podłogi przed zarysowaniami poleca się stosować podkładki filcowe lub gumowe pod stopki mebli
  • Należy nie ustawiać   mebla drewnianego bezpośrednio przy źródłach ciepła (grzejniki, piece itp), grozi to pęknięciem drewna.
  •  Meble z litego drewna mogą posiadać charakterystyczny dla drewna zapach, który w normalnych warunkach domowych znika po tygodniu lub dwóch. W celu przyspieszenia tego procesu należy przewietrzać często pomieszczenie.
  • Po każdym użyciu drewniana deska do serwowania lub krojenia musi zostać przetarta wilgotną szmatką lub, w razie większych zabrudzeń, umyta pod wodą z dodatkiem płynu. Następnie należy ją wytrzeć i pozostawić do wyschnięcia. Z kolei by pozbyć się plam po brudzących sosach lub nieprzyjemnego zapachu, drewnianą deskę należy zdezynfekować. W tym celu zalecamy posypać deskę do serwowania solą i skropić sokiem z cytryny, a następnie odstawić na kilka minut.
  • Ostatnim etapem pielęgnacji dębowej deski jest jej zaimpregnowanie. Drewniana deska powinna być co najmniej raz na kwartał naoliwiona. Wystarczy wylać oraz rozprowadzić na jej powierzchni odrobinę oleju lnianego (lub innego), odstawić do wchłonięcia a następnie nadmiar zetrzeć suchą szmatką. Bardzo dobrą praktyką będzie również naniesienie warstwy pasty woskowej która nadaje właściwości wodoodpornych.