Wszystkie nasze deski wykonujemy z odpowiednio wyselekcjonowanego, suchego drewna. Nie powinno ono już pracować, pękać ani rozsychać się. Musimy jednak pamiętać,że drewno jako materiał naturalny pozostaje na zawsze "żywe". W zależności od warunków, może ono zmieniać swoją strukturę. Jednak by bezpiecznie i długo korzystać z urokliwych drewnianych przyrządów należy o nie odpowiednio zadbać. Po użyciu drewniana deska do serwowania lub krojenia musi zostać przetarta wilgotną szmatką lub, w razie większych zabrudzeń, umyta pod wodą z dodatkiem płynu. Następnie należy ją wytrzeć i pozostawić do wyschnięcia. Z kolei by pozbyć się plam po brudzących sosach lub nieprzyjemnego zapachu, drewnianą deskę należy zdezynfekować. W tym celu zalecamy posypać deskę do serwowania solą i skropić sokiem z cytryny, a następnie odstawić na kilka minut.
Ostatnim etapem pielęgnacji dębowej deski jest jej zaimpregnowanie. Drewniana deska powinna być conajmniej raz na kwartał naoliwiona. Wystarczy wylać oraz rozprowadzić na jej powierzchni odrobinę oleju lnianego (lub innego), odstawić do wchłonięcia a następnie nadmiar zetrzeć suchą szmatką. Bardzo dobrą praktyką będzie również naniesienie warstwy pasty woskowej która nadaje właściwości wodoodpornych.