Opublikowano Dodaj komentarz

Podkładka pod menu, clipboard – jaki wybrać?

Jaki clipboard, podkładkę pod menu wybrać? 

Podkładka pod menu to świetna alternatywa do klasycznej karty dań. Nie tylko świetnie się prezentują i nadają menu niepowtarzalnego charakteru, ale także są niebywale praktyczne. Coraz częściej deski pod jadłospis pojawiają się w różnego typu restauracjach, barach czy jadłodajniach ze względu na szereg zalet, jakie mają do zaoferowania. Dowiedz się czym kierować się podczas zakupu drewnianej podkładki pod menu, aby wybrać wysokiej jakości produkt, który będzie Ci służył przez długie lata.

Deska - WoodenStuff

Dlaczego warto kupić clipboard pod menu?

Podkładka pod menu to doskonałe rozwiązanie w lokalach gastronomicznych. Jest to nie tylko dobrze prezentująca się podstawka pod jadłospis, ale praktyczny i wygodny w użytkowaniu dodatek. Tradycyjne karty dań w formie książki gwarantują dużo miejsca na spis potraw, napojów czy różnych przekąsek, jednak ich wadą jest to, że zajmują dużo przestrzeni na blacie stołu oraz są dość drogie. Klientom często trudno jest wertować między stronami menu, by trafić na zadowalającą propozycję i zdarza im się gubić w bardzo rozbudowanym jadłospisie. Książki menu są także dość masywne i ciężkie do przenoszenia, a koszt ich wyprodukowania nie pozwala na dużą liczbę egzemplarzy, przez co w godzinach ruchu może zabraknąć menu dla każdego klienta.

Podkładka pod menu – praktyczność oraz niecodzienny design w jednym

Inna sprawa jest z clipboardami pod menu. Pozwalają one na łatwe modyfikowanie menu przez wstawianie czy usunięcie kartek z podkładki. Wystarczy tylko przypiąć lub odpiąć kartki spod klipsa czy sznurka. Sprawdza się to zwłaszcza w lokalach gastronomicznych, gdzie często zmieniamy kartę dań. Clipboard pod menu jest tani, więc możemy sobie pozwolić na zakup wielu sztuk restauracji. Jego design jest uzależniony od rodzaju materiału – najlepiej prezentują się clipboardy wyprodukowane ze sklejki lub deski. Deska pod menu nadaje lokalowi niepowtarzalnego charakteru i jest ciekawym dodatkiem do restauracji. Klienci mogą w szybki i wygodny sposób wertować propozycje dań w menu. Clipboard jest również wygodny w przenoszeniu i nie zajmuje dużo miejsca na stole.

Clipboard - WoodenStuff

Z jakiego materiału kupić clipboard pod menu?

Najważniejszą kwestią, dla tych którzy chcą kupić clipboard pod menu, jest materiał wykonania. Producenci oferują clipboardy ze sklejki i w formie deski, które świetnie prezentują się we wnętrzu restauracji i wpasowują się do każdego wystroju. Są wytrzymałe i solidne, dlatego też jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o materiał, z którego wykonany jest clipboard pod menu. Tańszą alternatywą są clipboardy plastikowe. Jednak nie prezentują się one nawet w połowie tak dobrze, jak te zrobione ze sklejki lub deski. Nie cechują się one także dobrą trwałością, są podatne na zarysowania i zniszczenia. Z tego powodu lepiej postawić na droższą opcję, by clipboard pod menu posłużył przez wiele lat i zachwycał swoim estetycznym designem.

Podkładka ze sklejki – na co zwrócić uwagę?

Najlepiej w lokalach gastronomicznych wyglądają bez wątpienia clipboardy ze sklejki. Wykonujemy je z kilku warstw cienkiego drewna, które łączymy ze sobą klejem. Ważne jest to, aby klej był odporny na działanie wody i dobrze łączył ze sobą warstwy sklejki. W zależności od tego, z jakiego drewna będzie wykonana sklejka, podkładka pod menu będzie miał różną wytrzymałość i twardość. Powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy klips lub sznurek jest dobrze przymocowany do powierzchni sklejki. Aby zwiększyć wodooporność sklejki, używa się lakieru bezbarwnego na powierzchnię clipboardu. Samo drewno nie ma właściwości wodoopornych, a lakier pomoże zachować w dobrej kondycji strukturę drewna.

Deska - WoodenStuff

Plastikowy clipboard pod menu – czy warto?

Na rynku są także plastikowe clipboardy. Są one tanie i dość łatwo dostępne. Jednak nie wytrzymałe, są podatne na zarysowania, więc trzeba liczyć się z tym, że należy zakupić nowe egzemplarze, jeśli zyskają nieestetyczny wygląd z powodu zniszczeń. Zużyty plastik odkłada się setki lat, więc nie jest przyjazny dla środowiska. Nie prezentuje się tak dobrze, jak clipboardy wykonane ze sklejki lub deski, przez co nie są najlepszym dodatkiem do restauracji. Z tego powodu plastikowe clipboardy pod menu nie cieszą się dużą pośród właścicieli kawiarni, restauracji czy jadłodajni. Bardziej rozchwytywane są właśnie te które wykonujemy ze sklejki lub z deski, ze względu na swoje walory estetyczne i wytrzymałość, mimo tego, że są nieco droższe.

Jakie wymiary i kształt podkładki pod menu?

Najbardziej popularnym rozmiarem clipboardów są te przystosowane pod kartki w formacie A4, gdyż najczęściej w tych wymiarach są karki menu w restauracjach. Jednak istnieje możliwość wyboru innego rozmiaru deski pod menu. Wymiary podkładki należy więc dobrać tak, aby pasowały do formatu karty dań. Natomiast jeśli chodzi o kształt, dobrze prezentują się podkładki w kształcie prostokąta. Są one na dodatek wygodne dla klientów, gdyż pozwalają na komfortowe sprawdzanie karty dań. Jednak jeśli właścicielowi lokalu zależy na niepowtarzalnym charakterze, warto sięgnąć po clipboardy w innych, przykuwających oko kształtach. Na przykład w kształcie truskawki, filiżanki kawy czy z wystającymi fragmentami kwiatów.

Mocowanie kartek na podkładce

Jeśli chcemy zakupić podkładkę pod menu, który będzie dobrze mocował karty dań, tak aby nie wypadały. Warto zwrócić uwagę na mocowanie na górze clipboardu. Najczęściej jest to metalowy klip, który przytrzymuje kartki. Ważne jest to, aby nitowanie tego elementu z resztą podkładki było mocne. Producenci stosują także odkręcany, drewniany panel w górnej części deski, który wygląda estetyczniej i nie burzy klasycznego wyglądu drewna. Ciekawym rozwiązaniem jest także rzemyk lub sznurek, dzięki któremu można dodawać i usuwać kartki. Nadaje on uroczego i wyjątkowego wyglądu clipboardowi, jednak należy zwrócić uwagę na wytrzymałość rzemyka lub sznurka.

Dobrze jest, aby zastosowane w podkładce pod jadłospis, mocowanie pozwalało na dołączenie jak największej ilości kartek. Dzięki temu menu jest jak najbardziej rozbudowane i wygodne w użytkowaniu. Optymalna ilość to maksymalnie 15 kartek. Przy większej ilości podkładka pod menu może wyglądać nieestetycznie, a wertowanie kartek może być utrudnione.

podkładka pod menu

Gdzie najlepiej kupić deskę pod menu?

Najlepiej kupić clipboard pod menu w wyspecjalizowanych sklepach z akcesoriami dla lokali gastronomicznych. Najczęściej producent przyjmuje zamówienia od 10 sztuk podkładek pod menu, gdyż sprzedaż pojedynczych sztuk jest nieopłacalna. Warto kupić clipboardy z możliwością wypalenia logo na powierzchni podkładki, aby spersonalizować swoją kartę dań. Warto zajrzeć na opinie oraz recenzje produktów, aby nie kupować zupełnie w ciemno. Pomoże Ci to w wyborze odpowiedniego dla Twojej restauracji clipboardu pod menu.

Jakie clipboardy pod menu są najbardziej popularne?

Zdecydowanie najłatwiej dostępne są drewniane deski pod karty menu ze sklejki lub deski. To one cieszą się największą popularnością i popytem wśród lokali gastronomicznych. Raczej rzadko się zdarza, aby w ofercie producentów były specjalne podkładki pod menu z plastiku. Zazwyczaj są to zwykłe podkładki pod kartki, które firmy stosują powszechnie w celu przechowywania notatek czy dokumentów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *