wybór desek

Jakie deski pod miseczki na sos wybrać?

Jakie deski pod miseczki na sos wybrać?

Producenci akcesoriów kuchennych mają w swojej ofercie zróżnicowane deski pod miseczki na sos. Przy zakupie deseczek należy wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, które sprawią, że zakupiony produkt będzie świetnie się prezentował i był wytrzymały. Takie czynniki jak rodzaj materiału, z którego wykonana jest deska, wymiary oraz kształt, a także dodatkowe elementy składają się na całokształt deski pod sos. Aby wybrać dobrze, warto przeanalizować wszystkie te parametry. Doradzamy jak wybrać profesjonalną deskę pod miseczki, dopasowanej do Twoich potrzeb.

Deska - WoodenStuff

Z jakiego materiału powinna być wykonane deski pod miski na sos?

Najważniejszą kwestią, dla osób, które pragną kupić wytrzymałą i solidną deseczkę pod sos, jest materiał wykonania. Najczęściej wybierane są deski wytworzone z drewna, bambusa oraz z kamienia. Są one najtrwalsze, a zarazem dobrze prezentują się na stole. Niezależnie do tego, jaka będzie nasza decyzja, każda opcja jest dobra. Drewniane deski mają klasyczny, uniwersalny wygląd, który pasuje do różnego rodzaju wystroju wnętrz. Natomiast te wykonane z kamienia są oryginalne i przyciągają uwagę. Dodają pomieszczeniu charakteru, więc są nie tylko praktyczną podstawką na miseczki pod sos, ale także ciekawym dodatkiem aranżacyjnym do lokali gastronomicznych. Deski bambusowe często mylimy z tymi drewnianymi, jednak pochodzą one ze sprasowanych liści bambusa. Czy to deska drewniana, bambusowa, czy też kamienna,  każda z nich swoje zalety i wady, które należy wziąć pod uwagę.

Deski drewniane pod kokilki na sos

Zdecydowanie najbardziej popularne są drewniane deski pod miseczki na sos. Takie deski pod sos stosują właściciele w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Nie bez powodu. Mają one szereg zalet, dzięki czemu są one bardzo praktyczne, ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu. Na uwagę zasługuje to, że są wytrzymałe, solidne, a zarazem lżejsze i poręczne niż deski kamienne. Mają one naturalne właściwości bakteriobójcze (należy jednak pamiętać o ich regularnej pielęgnacji), a także zdolność do naturalnego zasklepiania zarysowań. Można wymienić dużo więcej praktycznych korzyści, dla których warto wybrać drewnianą deskę pod sosy. Oczywiście to akcesorium kuchenne z drewna nie jest pozbawione wad. Przedstawiamy przejrzystą listę zalet i wad desek drewnianych, tak abyś mógł wybrać odpowiednią dla siebie opcję deski.

deska pod dipy

Zalety desek drewnianych

  • Ich wielką zaletą jest to, że wykazują naturalne bakteriobójcze i bakteriostatyczne. W szczególności dotyczy tu drewna z dużą ilością garbników, na przykład drewna dębowego. Należy jednak pamiętać o dokładnym myciu i suszeniu deski po użyciu, by były one higieniczne i nie osiadały się na nich bakterie.
  • W zależności od tego, z jakiego gatunku jest wykonana deska pod sosy, cechują się one inną trwałością. Najtwardsze są deski dębowe oraz bukowe.
  • Drewniane deski mają naturalna zdolność do zasklepiania zarysowań, powstałych od ostrzy noża.
  • Cechuje się dużą odpornością na wysokie temperatury.
  • Jest wygodna w użytkowaniu i łatwa do przenoszenia.
  • Bardzo dobrze prezentuje się w lokalach gastronomicznych – klasyczny i estetyczny; wygląd drewnianej deski wpasowuje się do każdego rodzaju wnętrz;
  • Jest solidna, podatna na wgniecenia;
  • Nie można jej wyszczerbić ani stłuc jak kamiennej lub ceramicznej deski pod sos;
  • Łatwo dostępna.
  • Możliwość wypalenia logo restauracji.

Wady desek drewnianych

  • Nie można jej zmywać w zmywarce;
  • Wymagająca w pielęgnacji;
  • Chłonie zapachy i może się odbarwiać;
  • Wilgoć, w przypadku zmycia się olejku na powierzchni deski może się przedostać do struktury deski, powodując namnażanie się bakterii;
  • Słabej jakości deska drewniana może się zabarwić od sosów, czy też dipów;
  • Nie są wodoodporne w przypadku, kiedy zostaje naruszona struktura drewna.

Z jakiego gatunku drewna kupić deskę pod miseczki na dipy?

Gdy decydujesz się na zakup drewnianej deski pod sosy, musisz wziąć pod uwagę w szczególności jakość drewna. Każdy gatunek drewna ma inną trwałość, a im jest ona większa, tym deska jest bardziej twarda i wytrzymała. Do najtrwalszych desek pod miseczki na sos zaliczamy te wykonane z buku czy dębu. Bardzo dobrą wytrzymałością cechują się także deski z jesionu, gruszy, wiśni czy akcji. Nie polecamy desek wykonanych z osiki, topoli, wierzby, świerku lub jodły, gdyż mają one miękką strukturę i są podatne przez to na działanie ostrzy oraz na wgniecenia. Każde drewno daje desce inne właściwości estetyczne. Bardzo dobrze prezentują się deski bukowe lub dębowe o intensywnym zabarwieniu.

deski pod kokilki

 

Deski kamienne pod miseczki na sos

Warto zwrócić uwagę na oryginalny design kamiennych desek pod miseczki na sos. Dodają charakteru wnętrzu, a także posiadają szereg zalet. Mogą one być wykonane z marmuru lub z granitu, które są bardzo wytrzymałym i solidnym materiałem, dzięki temu masz gwarancję, że akcesorium posłuży przez lata.

Zalety kamiennej deski

  • Odporna na zarysowania, odbarwienia i wgniecenia;
  • Nie chłonie zapachów i jest wodoodporna;
  • Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości;
  • Ma właściwości bakteriobójcze i jest odporna na pleśń. Jest bardzo higieniczna i sterylna;
  • Granitowa lub marmurowa deska świetnie się prezentuje. Dostępna w wielu wariantach kolorystycznych kamienia. Pasuje idealnie do wnętrz w stylu skandynawskim.

Wady kamiennej deski

  • Jest ciężka i niewygodna w przenoszeniu;
  • Tępi noże, czego nie można powiedzieć o desce drewnianej;
  • Sosy mogą ślizgać się po powierzchni deski kamiennej;
  • Podatna na wyszczerbienia.

Jaki kształt deski pod sos wybrać?

Bardzo dobrze sprawdzą się podłużne deski pod sos, gdyż zajmują mało miejsca na stole. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup desek drewnianych lub bambusowych. Będzie to oryginalny dodatek do wnętrza restauracji, a zarazem doda mu niepowtarzalnego charakteru. Dobrym wyborem będą małe okrągłe deski pod sos, jednak korzystniejsze będą te o podłużnym kształcie, gdyż zajmują mniej miejsca i są wygodniejsze w przenoszeniu.

Ciekawe dodatki w deskach pod miseczki na sos

Producenci stosują różne, ciekawe rozwiązania w oferowanych deseczkach pod miseczki na sos. Ułatwiają one przenoszenie deski a także sprawiają, że są one bardziej praktyczne i ergonomiczne. Warto zwrócić uwagę na obecność dodatkowych elementów w deskach pod sos.

Deski pod sos z rączką

Ciekawym i bardzo praktycznym rozwiązaniem stosowanym w deskach pod sos jest wygodna rączka. Sprawia ona, że deska jest bardziej praktyczna i ergonomiczna. Ułatwia ona kelnerowi przenoszenie sosów i dipów na stół.

deski pod miseczki

Deski ze specjalnymi miejscami na sos

Deska na dipy powinna być jak najbardziej wygodna i praktyczna w użytkowaniu. Dlatego producenci często w deskach do serwowania sosów wytwarzają specjalne miejsce na miseczki lub kokilki na sos. Takie deski idealnie nadadzą się również na kufle pod piwo! Zapobiega to niekontrolowanemu przesuwaniu się pojemników na sos lub kufli, pozbawiając kelnera ryzyka wypadnięcia sosów poza obręb deski. Optymalnym rozwiązaniem są deski do sosów z trzema lub dwoma miejscami na miseczki. Musisz pamiętać, żeby miseczki były dopasowane do wielkości wyżłobionych miejsc na powierzchni drewna i tak aby leżały na niej stabilnie. Takie miseczki posiadamy w ofercie i możesz je zobaczyć TUTAJ.