Opublikowano Dodaj komentarz

Jaką deskę do serwowania wybrać?

deska do serwowania - Wooden Stuff

Deska kuchenna to sprzęt, który znajduje się we wnętrzu każdej kuchni czy też restauracji. Deski klasyczne należą do najbardziej popularnych wariantów, ze względu na szereg zalet, wytrzymałość i wygodę użytkowania. Jednak nie każda deska jest sobie równa, a producenci na rynku oferują zróżnicowane produkty. Z tego powodu, aby wybrać dobrej jakości deskę kuchenną, należy zwrócić uwagę nie tylko na swoje indywidualne preferencje, ale również na istotne czynniki wpływające na długoletnie użytkowanie produktu. Więc jaką deskę do serwowania wybrać?

deska do serwowania - Wooden Stuff

Deska do krojenia klasyczna – czy warto?

Deski klasyczne są wykonane z drewna i to one najczęściej pojawiają się w domowej i restauracyjnej kuchni. Są wytrzymałe, łatwo dostępne, posiadają klasyczny design oraz wygodę użytkowania. Z jakiego drewna są wykonywane deski do serwowania? Opcji jest wiele i każde drewno zapewnia inne właściwości. Może to być drewno bukowe, akacjowe, dębowe czy też z gruszy. Do najbardziej prestiżowych desek należą te z hebanu i kokosu.  Oczywiście deska klasyczna ma wiele zalet, dzięki czemu jest ona tak popularna. Jednak także ma swoje wady i nie zawsze sprawdzi się lepiej niż deska plastikowa czy szklana.

Zalety deski drewnianej

  • Deski wykonane z drewna dębowego mają naturalne właściwości bakteriobójcze. Należy pamiętać jednak o ich odpowiedniej pielęgnacji – po każdym użyciu dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Niemycie deski może powodować, że straci swoje właściwości wodoodporne i stanie się idealnym środowiskiem do rozwoju, bakterii.
  • Są wytrzymałe i trwałe – stopień wytrzymałości zależy od gatunku drewna.
  • Nie tępi noży w przeciwieństwie do desek szklanych czy kamiennych
  • Nadaje się jako podkładka pod nagrzany garnek, gdyż jest odporna na wysokie temperatury.
  • Ma naturalne właściwości do zasklepiania naciętych miejsc przez co wygląda estetycznie.
  • Ma klasyczny design – dobrze komponuje się do wnętrza kuchni.
  • Doskonała do krojenia chleba, warzyw i owoców

Deska - WoodenStuff

Wady deski drewnianej

  • Chłonie zapachy.
  • Może się odbarwić.
  • Nie jest dobra do krojenia mięs czy ryb. Cząsteczki osadzają się na desce i przy nieodpowiedniej pielęgnacji mogą zachodzić procesy gnilne, a następnie powstają groźne bakterie.
  • Wymaga dokładnego mycia i suszenia.

Z jakiego drewna kupić deskę do serwowania?

Najważniejszą kwestią przy zakupie deski do serwowania jest to, z jakiego gatunku drewna jest ona wykonana? Producenci oferują zróżnicowane deski z różnego materiału. W zależności od tego, jakie drewno będzie użyte, deska do podawania będzie miała inne właściwości. To co liczy się najbardziej to twardość. Miękka deska szybko się zniszczy pod wpływem krojenia ostrymi nożami. Deski klasyczne bardzo miękkie wytworzone są z takich drzew, jak: osika, topola, wierzba, świerk, jodła oraz limba. Natomiast do tych o średniej twardości to: osika, wiąz, orzech, topola.  Jednak jeśli szukasz bardzo wytrzymałej deski klasycznej, polecamy te produkowane z drewna dębu, buku, hebanu, grabu. Są one bardzo twarde i odporne na wgniecenia oraz zarysowania.

Zależnie od gatunku drewna z jakiego produkowane są deski klasyczne mają one odmienne walory estetyczne. Bardzo dobrze prezentuje się deska z hebanowca o ciemnym zabarwieniu. Deska z drewna dębowego będzie natomiast wyglądać klasycznie.

Oprócz tego należy zwrócić uwagę na impregnację drewna. Drewniane deski do serwowania powinny być impregnowane ekologicznymi preparatami, mającymi służyć ochronie drewna. Zwiększają one wodoodporność i przeciwdziałają osiadaniu się bakterii. Dobrym rozwiązaniem są oleje jadalne na przykład olej lniany.

 

Jakie wymiary deski do podawania?

Deska klasyczna ma kształt prostokąta. Wymiary powinny być zależne od przeznaczenia deski. Jeśli szukasz deski klasycznej do restauracji, ważny jest fakt, iż powinna ona mieć większe rozmiary, tak aby łatwo było manewrować nożem podczas krojenia. Dobrym rozwiązaniem będzie wariant 35 x 45 cm. Natomiast do użytku w restauracji możesz zakupić deskę klasyczną o bardziej kompaktowych wymiarach, która nie będzie zajmowała zbyt dużej przestrzeni na stole. Największą wygodę użytkowania dadzą Ci rozmiary 25 x 35 cm – taka deska dostępna jest TUTAJ oraz TUTAJ.

Deska - WoodenStuff

Deski do krojenia – na co zwrócić uwagę?

Oprócz kwestii materiału oraz wymiarów ważne jest to, aby deska klasyczna posiadała dodatkowe rozwiązania, które ułatwią Ci krojenie produktów. Praktyczne dodatki do desek są często stosowane przez producentów z myślą o potrzebach klientów.

Deska klasyczna z rączką

Deska powinna być wygodna w użytkowaniu i ergonomiczna. Z tego powodu modele z rączką dobrze sprawdzają się w kuchni. Ułatwiają one przenoszenie pokrojonych czy przekładania produktów bez brudzenia sobie rąk. Rączka jednak może być kłopotliwa w przechowywaniu, gdyż dodatkowy element zabiera miejsce. W takim wypadku lepsze okażą się deski z wyciętym otworem na powierzchni. Nieznacznie zmniejsza miejsce na krojenie, ale dzięki temu rozwiązaniu deskę klasyczną będzie można zawiesić na uchwycie, przez co zajmie ona mało miejsca. 

Deski - WoodenStuff

Deska do serwowania z rowkiem na sos z mięsa

Bardzo dobrym rozwiązaniem stosowanym przez producentów w desce klasycznej jest specjalny rowek na sos z mięsa czy też warzyw i owoców. Dzięki temu powierzchnia, na której krojone jest mięso czy też inne wodniste produkty nie będzie miała wody, która może znacząco utrudnić krojenie. Dodatkowo uchroni to przed wyciekiem płynu z deski na blat czy stół, co znacząco poprawi ergonomię pracy oraz czystość w kuchni. Wodę, która uzbierała się w rowku, można łatwo wylać do zlewu.

Deska z możliwością złożenia

Dużą popularnością cieszą się deski klasyczne z możliwością złożenia w łopatkę. Zwiększa to znacząco powierzchnię deski, gdyż możemy znacząco poszerzyć jej wymiary, a zarazem przez opcję składania nie zajmuje dużo miejsca. Płaska deska idealnie nadaje się do siekania, a gdy ściśniemy jej uchwyt, tworzy się łopatka, która ułatwi nam przysypywanie pokrojonych produktów do patelni, garnka czy miski.

Deska z ostrzałką noża

Ciekawa propozycja jest deska klasyczna z ostrzałką noża. Umieszczony w powierzchni deski element pozwala na naostrzenie stępionych noży. Nie trzeba posiadać specjalnej osełki do noży i przejmować się jej szukaniem.

Deska z  podcięciem

Elementem, który jest przydatny w deskach klasycznych przeznaczonych do podawania potraw takich jak sery, kanapki, burgery czy lekkie przekąski to podcięcie z dołu deski. Nie zabiera ono dodatkowej powierzchni do krojenia, a sprawia, że podnoszenie deski jest łatwe i wygodne. Idealne rozwiązanie do restauracji i barów.

deska do podawania
deska do podawania

Jak dbać o deskę do serwowania?

Ze względu na to, że deski klasyczne są wykonane z drewna, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Nie można ich niestety myć w zmywarce. Po każdym użyciu należy dokładnie umyć deskę pod bieżącą wodą i wytrzeć ją do sucha. Jeśli deska klasyczna wygląda na mocno zużytą, istnieje możliwość jej renowacji poprzez zeszlifowanie zarysowanej powierzchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *