Opublikowano Dodaj komentarz

Pielęgnacja drewnianych desek do serwowania

Umiejętne korzystanie oraz pielęgnacja desek o przeznaczeniu kuchennym.

Deski do serwowania wykonane mogą być z różnorodnych materiałów. W zależności, z czego są zrobione, prezentują odpowiedni poziom wytrzymałości oraz estetyki. Deski szklane oraz plastikowe z reguły pielęgnuje się stosunkowo łatwo ale nie są zbyt eleganckie a nacięcia na plastikowych deskach mogą wydzielać niezdrowe toksyny. Są za to odporne na działanie wszelkich temperatur, można je myć w zmywarkach, nie pozostają na nich ślady po różnych rodzajach żywności. W przypadku desek drewnianych sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Drewno jest w praktyce materiałem o wiele bardziej delikatnym od plastiku oraz szkła. Wymaga odpowiedniego, dbałego podejścia oraz pielęgnacji, by przez długi czas mogło nas cieszyć swoim naturalnym pięknem.

Naturalny materiał

Najczęściej wykorzystywanym typem desek do podawania żywości, w branży gastronomicznej są deski dębowe i bukowe. Ich różnorodny kolor, odcienie i barwa jest wynikiem użycia w 100% naturalnego materiału. Dzięki temu nasze deski do burgerów są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Przebarwienia i smugi drewna nadają mu charakterystycznego wyglądu odróżniającego na tle pozostałych. Cętki i prążki na drewnie dębowym czy bukowym sprawiają, że każdy wyrób jest wyjątkowy – nie można wykonać dwóch takich samych egzemplarzy. Wszystkie nasze deski do serwowania wykonujemy z odpowiednio wyselekcjowanego, suchego drewna bukowego i dębowego. Może mieć ono specyficzny zapach, który nie każdemu może odpowiadać ale bez obaw – znika on po pewnym czasie. Drewno nie powinno już „pracować”, pękać ani rozsychać się, tym bardziej że jest ono odpowiednio klejone. Jednak by bezpiecznie i długo korzystać z drewnianych akcesoriów należy pamiętać o ich pielęgnacji.

Deski - WoodenStuff

Pielęgnacja desek pod steki

Za każdym razem, gdy skończymy korzystać z deski przy krojeniu i serwowaniu ulubionych potraw, trzeba przetrzeć jej powierzchnię wilgotną ściereczką. Jeśli jest bardziej brudna, dobrze będzie przemyć ją pod strumieniem wody z dodatkiem płynu. Potem wycieramy i odkładamy do całkowitego wyschnięcia. Musimy pamiętać o tym, żeby mokrej deski do serwowania nie suszyć bezpośrednio przy źródle ciepła – może to spowodować ich pękanie. Deski drewniane nie są plamoodporne, trudno usuwa się plamy po burakach, marchewce oraz innych warzywach i owocach czy przyprawach, które w różnej postaci spożywamy na co dzień. Można spróbować zdezynfekować drewnianą deskę do krojenia poprzez posypanie solą i skropienie sokiem z cytryny. Odstawia się deskę na kilka minut, a potem przemywa lekko wodą. W wielu przypadkach metoda ta okazała się skuteczna.

czyszczenie deski do serwowania

Impregnacja desek drewnianych

To ostatni etap czynności związanych z szeroko pojętą pielęgnacją. Poleca się naoliwiać deski drewniane przynajmniej raz w ciągu kwartału – ale oczywiście w miarę możliwości jak najczęściej. Cały proces polega na tym, że wylewamy na powierzchnię deski nieco oleju lnianego i rozprowadzamy go na jej powierzchni. Zostawiamy deskę na uboczu, aby powierzchnia drewniana wchłonęła całą warstwę materiału konserwującego. Nadmiar oleju łatwo da się usunąć za pomocą suchej ściereczki. Na koniec możemy nanieść jeszcze cienką warstwę pasty woskowej. Nie dość, że deska drewniana dzięki temu wzmocni swoją odporność na kontakt z wodą, to jeszcze nabierze charakterystycznego, zawadiackiego połysku, co na tle desek wykonanych z innych materiałów na pewno ją wyróżni.

olejowanie deski do serwowania

Na koniec ważne wskazówki!

Zbyt gorące i ostre przedmioty są w stanie trwale uszkodzić delikatną strukturę powierzchni drewnianych. Dlatego tak ważne jest stosowanie podkładek pod naczynia z gorącymi potrawami. Są nie tylko niezawodne, ale także bardzo tanie. Na deskach do podawania pod żadnym pozorem nie stawiamy rozgrzanych patelni oraz garnków zdjętych prosto z płyt indukcyjnych i kuchenek gazowych – grozi to przypaleniem drewna. Częstą praktyką wśród restauratorów jest separowanie deski od położonego na niej burgera poprzez pergamin. Jest możliwość zamówienia pergaminu z nadrukowanym logiem restauracji, dzięki czemu całość nadal wygląda całkiem elegancko. Taki zabieg może przyczynić się do przedłużenia żywotności waszych drewnianych desek do serwowania.

pielęgnacja deski do serwowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *